Cum se monteaza corect rulourile de gazon

Data: 07/03/2024
Cum se monteaza corect rulourile de gazon

Rulourile de gazon sunt o solutie rapida si eficienta pentru a avea o peluza verde si frumoasa in curtea sau gradina dumneavoastra. Cu toate acestea, pentru a obtine un rezultat satisfacator, este necesar sa respectati cateva reguli si pasi in procesul de montare a rulourilor de gazon. In acest articol, va vom prezenta cum sa pregatiti solul inainte de montarea rulourilor de gazon, cum sa alegeti tipul potrivit de rulou de gazon, cum sa masurati si sa pregatiti suprafata, ce tehnici si sfaturi sa urmati pentru montare, cum sa intretineti ruloul de gazon dupa montare si ce probleme comune si solutii puteti intalni in montarea rulourilor de gazon. De asemenea, va vom oferi cateva sfaturi pentru o montare de succes.

 

Cum sa pregatiti solul inainte de montarea rulourilor de gazon

Primul pas in montarea rulourilor de gazon este pregatirea solului. Acesta trebuie sa fie curat, nivelat si fertilizat corespunzator. Pentru a curata solul, trebuie sa indepartati orice buruieni, pietre, resturi vegetale sau alte obstacole care ar putea impiedica asezarea corecta a ruloului de gazon. Puteti folosi o grebla sau un motocultor pentru a afana si a netezi solul.

Pentru a nivela solul, puteti folosi o rola sau o placa vibratoare pentru a compacta si a elimina denivelarile. Pentru a fertiliza solul, puteti aplica un ingrasamant organic sau chimic, in functie de tipul si starea solului. Ingrasamantul trebuie sa fie distribuit uniform pe suprafata solului si incorporat usor cu o grebla sau un motocultor. Fertilizarea solului este importanta pentru a asigura nutrientii necesari dezvoltarii ruloului de gazon.

 

Alegerea tipului potrivit de rulou de gazon

Dupa ce ati pregatit solul, urmatorul pas este alegerea tipului potrivit de rulou de gazon. Exista mai multe tipuri de rulouri de gazon pe piata, care se diferentiaza prin specia sau amestecul de ierburi folosite, rezistenta la seceta sau la trafic, aspectul estetic sau pretul. Pentru a alege tipul potrivit de rulou de gazon, trebuie sa tineti cont de mai multi factori, cum ar fi:

Clima zonei in care locuiti: unele sunt mai potrivite pentru zonele cu climat temperat, altele pentru zonele cu climat cald sau rece.

Expunerea la soare sau la umbra: unele prefera zonele insorite, altele zonele umbrite sau semi-umbrite.
Tipul si starea solului: unele se adapteaza mai bine la solurile argiloase, altele la solurile nisipoase sau la cele cu pH acid sau alcalin.

Utilizarea peluzei: unele sunt mai rezistente la trafic intens (copii, animale), altele sunt mai sensibile si necesita o ingrijire mai atenta.

Aspectul estetic dorit: unele au o culoare mai verde sau mai deschisa, altele au o textura mai fina sau mai aspra.

 

Masurarea si pregatirea suprafetei

Inainte de a comanda rulourile de gazon, trebuie sa masurati cu atentie suprafata pe care le veti monta. Astfel, veti putea calcula cate rulouri aveti nevoie si veti evita risipa sau lipsa de material. Pentru a masura suprafata, puteti folosi o ruleta sau un metru pliant si puteti nota dimensiunile in metri patrati. Daca suprafata este regulata (dreptunghiulara sau patrata), puteti inmulti lungimea cu latimea pentru a obtine aria. Daca suprafata este neregulata (rotunda, ovala sau cu colturi), puteti imparti suprafata in mai multe zone mai simple si sa adunati ariile acestora.

Este recomandat sa adaugati un procentaj de 5-10% la suprafata calculata pentru a acoperi eventualele pierderi sau ajustari.

 

Tehnici si sfaturi pentru montare

Rulourile de gazon se desfasoara pe suprafata pregatita, imbinandu-se una cu cealalta fara a lasa spatii libere sau a le suprapune. Marginile se preseaza usor una in alta pentru o imbinare perfecta. Pentru a evita formarea rosturilor sau denivelarilor, se recomanda sa incepeti montarea dintr-un colt al suprafetei si sa continuati pe linii drepte, alternand directia rulourilor.

Urmeaza tavalugirea si irigarea gazonului. Dupa ce ati terminat de montat toate rulourile de gazon, trebuie sa le tavalugiti cu o rola de gradina sau cu placi de rulare, pentru a le fixa bine pe sol si a elimina eventualele goluri de aer. Apoi, trebuie sa fie irigat abundent gazonul, astfel incat apa sa patrunda pana la baza rulourilor. Irigarea se repeta zilnic timp de 2-3 saptamani, pana cand gazonul se inradacineaza complet.

 

Intretinerea dupa montarea rulourilor de gazon

Pentru ca gazonul sa se dezvolte frumos si sanatos dupa montare, este necesar sa il intretineti corespunzator. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont in intretinerea gazonului:

Nu se va calca pe gazon in primele 2-3 saptamani dupa montare, pentru a nu-l deteriora sau compacta.

Se va tunde gazonul atunci cand ajunge la o inaltime de 8-10 cm, folosind o masina de tuns bine ascutita si reglata la o turatie medie.

Gazonul trebuie fertilizat la fiecare 4-6 saptamani cu un ingrasamant special pentru gazon, care sa contina azot, fosfor, potasiu si alte elemente benefice.

Gazonul trebuie scarificat si aerat primavara si toamna, pentru a indeparta muschiul si resturile vegetale care se acumuleaza la suprafata solului si pentru a imbunatati circulatia aerului si a apei in sol.
Trebuie combatute buruienile, bolile si daunatorii care pot afecta aspectul si sanatatea gazonului.

 

Probleme comune si solutii in montarea rulourilor de gazon

Uneori, chiar daca urmati toti pasii corect, pot aparea anumite probleme in montarea sau intretinerea rulourilor de gazon. Iata cateva dintre cele mai frecvente probleme si cum le poti rezolva:

Lipsa de aderenta a rulourilor de gazon la sol. Acest lucru se poate intampla daca solul nu este pregatit corespunzator inainte de montare, daca rulourile nu sunt presate bine sau daca se uda prea mult sau prea putin. Pentru a evita aceasta problema, este important sa alegeti un tip de gazon potrivit pentru tipul de sol din gradina, sa nivelati si sa fertilizati solul inainte de montare, sa presati rulourile cu o rola sau cu picioarele si sa le udati moderat dupa montare.

Aparitia buruienilor in rulourile de gazon. Acest lucru se poate datora calitatii slabe a rulourilor, care contin seminte de buruieni, sau infestarii solului cu buruieni inainte sau dupa montare. Pentru a preveni aceasta problema, este recomandat sa cumparati rulouri de gazon de la furnizori de incredere, care garanteaza calitatea si puritatea lor, sa eliminati buruienile din sol inainte de montare si sa aplicati un tratament ierbicid dupa montare.

Decolorarea sau uscarea rulourilor de gazon. Aceasta poate fi cauzata de factori climatici, cum ar fi temperaturile extreme, seceta sau inghetul, sau de boli sau daunatori care ataca gazonul. Pentru a remedia aceasta problema, este necesar sa adaptati udarea si tunderea gazonului in functie de conditiile meteorologice, sa folositi un fertilizant adecvat pentru a intari rizomii gazonului si sa aplicati un tratament fungicid sau insecticid daca observati semne de infectie sau infestare.

 

Sfaturi pentru o montare de succes

Rulourile de gazon sunt o solutie practica si rapida pentru a avea o peluza frumoasa si sanatoasa. Iata cateva sfaturi care vor fi de folos:
o Rulourile de gazon trebuie montate cat mai repede dupa ce au fost livrate, de preferinta in aceeasi zi.
o Rulourile de gazon trebuie montate pe un teren bine nivelat, fara denivelari, gropi sau buruieni.
o Rulourile de gazon trebuie montate in mod corect, fara spatii libere sau suprapuneri intre ele.
o Rulourile de gazon trebuie udate abundent dupa montare, pentru a favoriza prinderea radacinilor in sol. Apoi, puteti reduce frecventa udarii in functie de conditiile climatice.

In concluzie, montarea corecta a rulourilor de gazon este un proces simplu si eficient, care necesita doar cateva instrumente si materiale. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este important sa respectati pasii si sa alegeti un gazon de calitate, adaptat conditiilor climatice si solului din zona dumneavoastra.

Sună un consultant