Ce trebuie sa stii despre sistemul de irigare

Data: 07/03/2024
Ce trebuie sa stii despre sistemul de irigare

Irigarea este o activitate importanta pentru mentinerea sanatatii si frumusetii plantelor din gradina, dar si pentru obtinerea unor recolte bogate si de calitate. Pentru a iriga eficient si economic, este necesar sa alegi un sistem de irigare potrivit pentru nevoile tale si ale plantelor tale. In acest articol iti vom prezenta cateva tipuri de sisteme de irigare, cum sa proiectezi un sistem de irigare gazon, ce componente are un sistem de irigare prin picurare si cum sa automatizezi sistemul de irigare.

 

Tipuri de sisteme de irigatii

Sistemele de irigare sunt esentiale pentru a mentine o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de conditiile climatice. Exista doua mari categorii de sistem de irigare: subterane si supraterane. Sistemele subterane sunt cele care se instaleaza in pamant, la o adancime de 30-35 cm si nu sunt vizibile la suprafata decat in momentul activarii, cand aspersoarele se ridica la cativa cm deasupra solului. Sistemele supraterane sunt cele care se monteaza la suprafata solului sau pe suporturi speciale si sunt vizibile permanent.

Sistemele subterane au avantajul ca nu ocupa spatiu in gradina, nu afecteaza designul acesteia si nici nu pot fi stricate de inghet sau de animale. De asemenea, asigura o udare uniforma a intregii suprafete irigate si pot fi usor automatizate. Dezavantajele acestor sisteme sunt costul mai ridicat de instalare si intretinere, precum si necesitatea unei presiuni suficiente a apei pentru a ridica aspersoarele.

Sistemele supraterane au avantajul ca sunt mai ieftine si mai usor de instalat si de intretinut. De asemenea, permit o adaptare mai buna la forma si dimensiunea suprafetei irigate si la tipurile de plante cultivate. Dezavantajele acestor sisteme constau in faptul ca ocupa spatiu in gradina, pot fi deteriorate de inghet sau de animale si pot crea zone umede sau uscate in functie de pozitionarea aspersoarelor sau a picuratoarelor.

In functie de modul in care apa este distribuita pe suprafata irigata, sistemele supraterane se pot clasifica in:

Sisteme cu aspersoare: pulverizeaza apa sub forma de ploaie fina pe suprafata solului si sunt potrivite pentru gazon, flori sau legume cu frunze mari.

Sisteme cu picuratoare: elibereaza apa sub forma de picaturi la nivelul radacinilor plantelor si sunt potrivite pentru legume cu frunze mici, arbusti sau copaci.

Sisteme cu microaspersoare: pulverizeaza apa sub forma de ceata fina pe suprafata solului sau pe frunzele plantelor si sunt potrivite pentru plante sensibile la stresul termic sau la boli fungice.

 

Cum proiectam un sistem de irigatii gazon

Avantajele automatizarii sistemului de irigare sunt multiple si include economisirea apei prin adaptarea udarii la conditiile climatice si la nevoile plantelor, cresterea confortului utilizatorului prin eliminarea interventiei manuale si sporirea sanatatii si frumusetii plantelor prin asigurarea unei udari regulate si uniforme. Pentru a proiecta un sistem de irigatii gazon trebuie sa avem in vedere urmatorii pasi:

Masurarea suprafetei pe care dorim sa o irigam si trasarea pe hartie a planului gradinii, inclusiv eventualele obstacole (alei, piscina, gratar etc.)

Determinarea presiunii si a debitului de apa de la robinet (cu ajutorul unui manometru si al unei galeti graduata)

Alegerea tipului de sistem subteran sau suprateran in functie de preferinte

Alegerea tipului si numarului de aspersoare in functie de forma si dimensiunea suprafetei irigate si de raza lor de acoperire (care trebuie sa fie egala sau usor mai mare decat distanta dintre aspersoare)

Alegerea tipului si lungimii conductelor in functie de diametrul lor interior (care trebuie sa fie suficient pentru a permite trecerea debitului necesar) si de materialul lor (care trebuie sa fie rezistent la presiunea apei)

Alegerea tipului si numarului conectorilor in functie de modul in care vom uni conductele intre ele si cu aspersoarele (care trebuie sa fie etansi si usor de montat).

Alegerea tipului si numarului elementelor de automatizare (programator, electrovalve, senzori etc.) in functie de gradul nostru de confort dorit (care ne permit sa setam durata, frecventa si ora udarii)

 

Componentele unui sistem de irigare prin picurare

Un sistem de irigare prin picurare este format din urmatoarele componente principale:

Sursa de apa: poate fi robinetul retelei publice sau o sursa proprie (put, fantana etc.)

Filtrul: este un dispozitiv care elimina impuritatile din apa care ar putea bloca picuratoarele

Regulatorul de presiune: este un dispozitiv care reduce presiunea apei la nivelul optim pentru functionarea picuratoarelor

Conducta principala: este conducta care transporta apa filtrata si reglata la presiune din sursa de apa pana la conductele secundare

Conductele secundare: sunt conductele care transporta apa din conducta principala pana la picuratoare

Picuratoarele: sunt dispozitive care elibereaza apa sub forma de picaturi la nivelul radacinilor plantelor

Elementele auxiliare: sunt dispozitive care ajuta la montarea si functionarea sistemului (conectori, capete inchidere, tevi suport etc.)

Elementele optionale: sunt dispozitive care imbunatatesc performanta si confortul sistemului (programator, electrovalve, senzori etc.)

 

Automatizarea sistemului de irigare

Un sistem de irigare automatizat este o solutie eficienta si practica pentru a asigura necesarul de apa al plantelor din gradina. Un sistem de irigare automatizat este o investitie care aduce beneficii pe termen lung pentru sanatatea plantelor, economia de apa si timp si frumusetea gradinii. Automatizarea sistemului de irigare presupune folosirea unor elemente care permit controlarea udarii fara interventia manuala a utilizatorului. Aceste elemente sunt:

Programatorul: este un dispozitiv electronic care permite setarea duratei, frecventei si orei udarii pentru fiecare zona / canal / linie / circuit separat

Electrovalvele: sunt dispozitive electromagnetice care deschid si inchid alimentarea cu apa a zonelor / canalelor / liniilor / circuitelor in functie de semnalul primit din programator

Senzorii: sunt dispozitive care masoara anumiti parametri ai mediului si transmit informatia catre programator (senzori umiditate sol, senzori precipitatii atmosferice etc.)

Prin urmare, sistemul de irigare este o modalitate eficienta si convenabila de a asigura necesarul de apa pentru plantele din gradina ta. Exista diferite tipuri de sisteme de irigare, in functie de suprafata, presiunea si debitul apei, precum si de preferintele personale. Un sistem de irigare subteran este cel mai discret si automat, dar necesita o instalare profesionala si o intretinere periodica. Un sistem de irigare prin picurare este cel mai economic si precis, dar poate fi afectat de colmatarea duzelor. Un sistem de irigare prin aspersoare este cel mai simplu si versatil, dar poate duce la risipa de apa si la udarea inegala.

Pentru a proiecta un sistem de irigare optim, este important sa se tina cont de caracteristicile solului, climei si plantelor, precum si de posibilitatea de automatizare a procesului. De asemenea, automatizarea sistemului de irigare este o solutie practica si moderna, care permite controlul si programarea usoara a procesului de irigare, prin intermediul unor dispozitive electronice, cum ar fi programatoarele sau electrovalvele. Un sistem de irigare bine conceput si intretinut poate aduce beneficii atat pentru frumusetea si sanatatea gradinii, cat si pentru economia de resurse si timp.

Sună un consultant